Néztem

Összefoglalók, vélemények, ajánlók. Sorozatokról, filmekről, néhány autóversenyről, esetleg reklámokról, rövidfilmekről

balapeti88@gmail.com

olvastam.blog.hu

Nincs megjeleníthető elem

Google PageRank

Az utolsó szamuráj

2009.03.07. 19:14 Bala2.0

1877. Amikor a világ nagyrészén az emberek elfelejtették népük hagyományait, Japánban a szamurájok a hagyományokért küzdöttek, védelmezték a Birodalom identitását. A reguláris hadseregeket sorra buktak el, ezért az öltönyös miniszterek katonákai tanácsadókat kértek az Egyesült Államoktól, hogy kiképezzék hadseregüket. Nathan Algren százados kapta a feladatot.Algren az indiánok elleni háború hőse. Utálja a közvetlen felettesét és megveti Custert. A háború után nehezen találja a helyét, minthogy a háborún kívül semmihez sem ért. Gondolkodás nélkül elvállalja a Japán küldedést.
Az első harcok nem sikerültek túl jól. Teljes vereség, ráadásul Algren fogságba esik. Megismeri az ellenséget. A szamurájok útját. Sorsszerűen áll át az oldalukra, még úgy is, hogy semmi esélyük.És, hogy a filmről is írjak valami konkrétat: zseniális. Algren páratlan fejlődése, eleinte parancsra él, de nem bízik feletteseiben, túl sok felesleges vérrontást látott már. A Katsumoto falujában megnyugszik, megtalálja önmagát, visszanyeri erejét és a szamurájokkal együtt gyakorol, megtanul japánul, teljesen beilleszkedik, otthonra lel. Hisz a szamurájok ügyében.
A zene, Hans Zimmer, nagyszerű. Mostanában elég sokat hallgattam, ennek ellenére simán magával ragadt, bár nem sok Japán motívum van benne.
Meghatóan romantikus kép egy elveszett világról - mondja DVD-n levő marketing szöveg, ami teljesen igaz.
Egyik kedvenc filmem: 9/10 (imdb 7.8). Nem most látom először, de sokadszorra is beleborzongtam egy-két jelenetbe.

1 komment

Címkék: mozifilm az utolsó szamuráj the last samurai

A bejegyzés trackback címe:

https://neztem.blog.hu/api/trackback/id/tr53987885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

radiantpath 2009.03.08. 07:50:37

Még ha a valóságos Satsuma lázadáshoz nem is sok... Bírom a történelmi párhuzamot, hiába fikció a történet. Tom Cruise kevés filmjeinek egyike, amiben szépen játszik. Talán azok a kedvenc részeim érdekes módon, mikor nem harcolnak, hanem ahogy Algren próbál beilleszkedni az idegen világba, a ninják támadása. Nagyon nagy jelenet, amikor -hiszen nem szamuráj nem érinthet kardot- kiütik a kezéből a bokent, de Algren megint megfogja... már fel sem tud kelni, de azért mégis felveszi a fakardot.
süti beállítások módosítása